UNICEF in parteneriat cu Camera Deputatilor si alaturi de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice a lansat publicatia Starea copiilor lumii 2013 – Copiii cu dizabilitati.
Conform raportului, copiii cu dizabilitati au cele mai mici sanse sa beneficieze de educatie, sanatate si protectie. Ei sunt printre cei mai expusi la violenta, abuz, exploatare si neglijare mai ales daca sunt ascunsi sau izolati in institutii din cauza stigmatului social si a costurilor financiare pe care le implica ingrijirea lor.
Copiii din familii sarace au sanse reduse sa mearga la scoala din comunitate sau sa beneficieze de servicii de sanatate, dar acei copii care traiesc in saracie si au o dizabilitate au sanse si mai mici sa beneficieze de aceste drepturi fundamentale. Genul este o cauza importanta de discriminare, fetele cu dizabilitati au sanse mai mici decat baietii sa primeasca hrana adecvata si ingrijire.
Publicatia Starea copiilor lumii 2013 – Copiii cu dizabilitati subliniaza modul in care societatile pot integra copiii cu dizabilitati deoarece, atunci cand acestia fac parte din societate, toata lumea are de castigat. De exemplu, educatia incluziva largeste orizontul tuturor copiilor oferind in acelasi timp oportunitati copiilor cu dizabilitati sa aiba o viata mai buna. Mai multe eforturi in ceea ce priveste integrarea copiilor cu dizabilitati contribuie la diminuarea discriminarii care ii impinge la marginea societatii. Discriminarea pe fondul dizabilitatii este o forma de opresiune, subliniaza raportul, aratand ca deprivari multiple duc la excluderea acestor copii.
Conform publicatiei, atunci cand societatea observa mai intai dizabilitatea si nu copilul, societatea pierde ce are acesta de oferit. Din nefericire, pentru multi copii cu dizabilitati, excluziunea incepe din primele zile de viata, atunci cand ei raman fara certificat de nastere. Daca “nu exista” oficial, ei nu pot beneficia de serviciile sociale si de protectia legala care sunt cruciale pentru dezvoltarea si viitorul lor. Marginalizarea creste odata cu discriminarea.
O estimare globala din anul 2004 arata ca 93 de milioane de copii – sau unul din 20 de copii cu varsta pana la 14 ani – au o dizabilitate moderata sau severa. Familiile care au copii cu dizabilitati se confrunta cu costuri de trai mai ridicate si pierd oportunitati de a obtine venituri.
Raportul cere guvernelor sa ratifice si sa implementeze Conventia cu Privire la Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati si Conventia Privind Drepturile Copilului, precum si sa sprijine familiile astfel incat acestea sa poata acoperi costurile ingrijirii copiilor cu dizabilitati. De asemenea, raportul cere masuri pentru a lupta impotriva discriminarii in randul publicului larg, a factorilor de decizie si a furnizorilor de servicii esentiale cum sunt cei din sistemele de educatie si sanatate.
Incluziunea sociala a copiilor cu dizabilitati este posibila, subliniaza raportul, dar cere mai intai o schimbare de perceptie, o recunoastere a faptului ca toti copiii au aceleasi drepturi, ca pot fi agenti ai schimbarii si ca pot hotari pentru ei insisi, ca parerile lor trebuie auzite si incluse in politici publice si programe si nu sunt doar beneficiari ai caritatii. (A.D.)